Historia


Bortblåst badhus

I slutet på 1800-talet badade djursholmsborna i Aluddens badhus. Herrar och damer använde badhuset växelvis vid olika tider. Hösten 1898 blåste hela badhuset bort, och följande vår började således bygget av Ekuddsbadet på Ekudden, med dubbla uppsättningar av djupa och grunda bassänger, delade på en herr- och en damavdelning, så att skilda tider inte längre behövde anlitas.

Torben Grut

Den svenska OS-guldmedaljören i modern femkamp 1948 i London, Wille Grut, började sin simträning i Ekuddens badhus. Det sägs att Wille inte alls var intresserad av simning till en början och att anledningen till att han började simma var att hans pappa, Stockholm Stadions kända arkitekt Torben Grut, ritade badhuset.

Säsongskort för 6kr

Innan första världskriget passade det sig verkligen inte att bada var som helst. Man höll sig till badhuset och det var kanske en av anledningarna till att Ekuddsbadet blev en mycket populär plats – speciellt för ungdomar – att träffas. Avgiften var låg, för 3 kronor fick barn under 12 år bada hela sommaren och för äldre kostade det 6 kronor.

20 meters trampolin

På Ekuddsbryggan fanns både kandidat- och magistertrampolin, med höga hopptorn och en sommar höjdes magistertrampolinen till och med till 20 meter. Denna höjning lockade till sig tävlingssugna simmare från den fruktade simklubben Neptun i Strömbadet. Det hölls årliga tävlingar i vattenpolo, simning samt simhopp. Ärkerivalen var Simsällskapet Plask från Saltsjöbaden.

Nytt avlopp

I slutet av 40-talet blev vattnet i Stockholm till slut så nedsmutsat av det orenade avloppsvattet att bad dömdes ut som hälsofarligt. På grund av detta revs Ekuddsbadet. På 50-talet grävdes det dock nya avloppsledningar som släppte ut vattnet först när det hade renats. Tack vare detta kan vi nu bada vid Ekudden igen.

Kvar av Grut

Idag finns fortfarande en bit av Gruts på den tiden högst moderna arkitektur bevarad och det är den bågformade stentrappan som delvis omsluter en grund bassäng med sandbotten för barn. Även de stora järnringarna i berget är lämningar från den gamla badanläggningen. Ringarna förankrade hopptornet för att det inte skulle gå samma dystra öde till mötes som det förrymda Aluddsbadet gjorde i början av seklet.

Café Ekudden sen 1961

1961 öppnade familjen Jordal Café Ekudden, som café och båttankstation, och drev det fram till Anders Jordals tragiska bortgång 2009. Därefter tog anrika Villa Pauli över och uppgraderade till full havskrog med marina. Från och med säsongen 2017 drivs Café Ekudden av Peter Glyt med personal från framgångsrika Årehyddan.